De magie van beeldhouwen in steen

Door een toeval kwam ik in aanraking met steen, een gezellige middag waarbij de gastvrouw een workshop speksteen gaf. Daar is het vuurtje bij mij gaan branden.

Beginnen met een zachte steensoort zoals speksteen met zagen en vijlen. Hardere steensoorten zoals albast of Iers hardsteen kost meer moeite. Dan ben je uren bezig om kleine stukjes weg te hakken tot de eerste ruwe vorm zichtbaar wordt. Soms zie ik aan de vorm van de steen al wat ik ervan ga maken, of ik gebruik een foto.

Door les te nemen ben ik meer vanuit een ontwerp in klei gaan werken, goed nadenken over de verhoudingen. Een geheel abstract beeld maken is het meest spannend, je laten leiden door de vorm en de lijnen die na het hakken ontstaan. Ook heb ik meer oog gekregen voor de afwerking; schuren en polijsten.

Waarom ik dit doe ? Het is dat gevoel als je begint, die onzekerheid en dan het idee dat je hebt en steeds meer in je hoofd gaat zitten. Het hakken, steeds een stukje verder komen, totdat je de eindstreep nadert, dan vindt je het eigenlijk jammer dat je moet stoppen. Het is klaar; verder afblijven, het beeld staat op eigen benen. Dat is de magie van beeldhouwen in steen…..